Urinvägsinfektion huskur

En urinvägsingsinfektion (UVI) kan bryta ut när bakterier av olika anledningar kommer in i urinröret och förökar sig. Vanligen märker man att man fått urinvägsinfektion genom att man kissar oftare än vanligt, samt att det svider och tränger på när man går på toaletten.

Om infektionen är allvarlig och inte går över kan det vara bra att få antibiotika för att få bukt på intektionen. Innan du besöker doktor kan det vara värt att själv prova på egna huskurer för att få bort besvären. För kroppens skull bör man undvika att äta antibiotika om det inte är nödvändigt. Vanligen går det att bota infektionen på ungefär en vecka med hjälp av olika huskurer. Gravida kvinnor rekomenderas dock att alltid att besöka läkare för att få recept utskrivet och äta antibiotika.

Tidiga varningstecken på urinvägsinfektion:

 • Frekventa behov av att kissa.
 • Grumlig eller blodig urin.
 • Urin som luktar starkt.
 • Låg feber (det är dock vanligt att ha urinvägsinfektion utan feber).
 • Smärta när du kissar.
 • Du kan känna ett tryck i nedre delen av buken eller i ländryggsområdet av ryggraden.

Om du får hög feber eller ett sämre allmäntillstånd bör du kontakta sjukvårdsupplysning för att rådfråga om du ska uppsöka vårdcentral eller om du ska avvakta och försöka få bukt på infektionen på eget vis genom huskurer.

Nedan följer en lista på huskurer du kan tillämpa hemma för att bota en urunvägsinfektion:

 • Drick massvis med vatten. Det är den mest effektiva metoden och också det du bör böja med. Så fort du känner av symptomen att det svider när du kissar, tränger på och att det inte känns som om du fortfarande är kissnödig efter att du precia varit på toaloetten ska du hälla i dig massor av vatten. Anledningen till detta är att vätskan hjälper kroppen att spola ut infektionen. Drick ungefär 8 glas om dagen och försök att gå på toaletten ungefär var fjärde timma. När du har urinvägsinfektion bör du hålla dig borta från läsk, kaffe och alkohol eftersom de har tendenser att irritera urinvägarna.
 • Drick tranbärsjuice – Det finns studier som visat på att tranbärsjuice förebygger och bekämpar urinvägsinfektioner. Anledningen till detta är att tranbärsjuicen har ett surt ph-värde som inte bakterierna trivs i. Får du ofta urinvägsinfektion bör du dricka 2- 4 glas tranbärsjuice om dagen. Det finns även tranbärspiller för den som inte vill dricka stora mängder av juicen.
 • Oregano olja – Oregano olja kan hjälpa många kvinnor att motverka eller bota urinvägsinfektion. Många kvinnor osm får regelbundna  infektioner kan lösa detta problem genom att inkludera en liten mängd oregano olja i sin dagliga diet.  Oregano olja är extra effektivt om dina urinvägsinfektioner orsakas av candida.  Läs mer om oregano olja.
 • Värme- Att lägga en värmedyna på nedre delen av magen eller där du känner av smärta. Värme är kännt för att ha en effekt att minska inflamationer och lindra sammandragningar i musklerna.
 • Ananas- I ananas finns enzymet Bromelain som har visat sig positivt för att få bukt på bakterierna som orsakar urinvägsinfektionen. Ät en tallrik ananas kombinerat med exempelvis några glas med vatten.
 • Äppelcidervinäger- Att dricka två teskedar bandat i et vattenglas fem gånger om dagen kan hjälpa dig att bota urinvägsinfektinen. I äppelcidervinäger finns ett enzym som begränsar tillväxten av bakterier.
 • Dricka och äta surt- Det som händer är man intar sura livsmedel i kroppen är att ph-värdet sjunker. När man har ett surt ph-värde i urinen trivs inte bakterierna och på så sätt kan infektionen botas. Exempel på sura livsmedel är citron och apelsin. Drick dem gärna i juicer.
 • Kokosvatten- Kokosvatten hjälper njurarna att hålla sig rena från toxiner. Att använda kokosolja i vatten
  eller matlagning är gynnsamt då den har en antibakteriell inverkan som eliminerar E.coli bakterier, samt att den innehåller antibakteriella stammar.
 • Natriumkarbonat- När du känner av symptomen kan du inleda en kur med natriumkabonat. Lös 1/4 msk natriumbikarbonat i 8 dl vatten. Drick två hela glas med bara vatten och därefter natriumbikarbonatmixen. Upprepa detta morgon och kväll tills besvären försvunnit.
 • Ingefära- Det sägs hjälpa att tugga på en bit ingefära. Ingefära har antibakteriella egenskaper.
 • Havregryn i vatten- Koka upp havregryn i vatten och sila sedan bort havregrynen. Därefter dricker du upp det återstående vattnet.

Hoppas de här huskurerna är till hjälp för att få bort din urinvägsinfektion. Lycka till!