Transbärsrecept

På denna sida listar jag olika goda transbärsrecept. Fler recept kommer att läggas till allt eftersom jag får tid att pröva olika recept. Jag lägger inte upp några recept somjag inte hunnit pröva själv.

Tranbärssylt

tranbärssylt
Syltburkar som har gjorts vackra till julen. Tranbärssylt med kanel i rosetten.

 

Detta är ett gott recept på tranbärssylt. Receptet ger dig ungefär 2 liter tranbärssylt. Nog för att fylla många burkar och ha transbärssylt för måna månader frammåt. Du kan minska receptet för att göra mindre sylt. Det är dock lika mycket jobb att göra 10 burkar sylt som det är att göra 1 burk så jag rekommenderar att du gör mycket sylt på en gång.

Jag föredar min transbärssylt relativt sur. Om du vill ha en spixötare sylt så kan du lägga till mer socker. Jag tycker även om att slänga i några enbarr i sylten som extra krydda. Men det är inte nödvändigt.

Vad du behöver

 • 1 kilo tranbär (Ca 16 dl)
 • ½ Liter vatten
 • 6 dl socker

Så här gör du:

 1. Skölj tranbären och ta bort eventuella blad och annan smuts som finns bland bären.
 2. Häll Tranbären och vattnet i en kastrull
 3. Hetta upp långsamt tills de kokar. Låt koka i 15 minuter.
 4. Rör mer sockret i sylten medan den skjuder på låg värme. (Man kan även ta av kastrullen från plattan och röra i sockret.
 5. Lått sylten svalna. Rör den då och då medan den svalnar.

Eller

Du kan också välja att råröra tranbärssylten. I detta fall blandar du alla ingredienser i en kastrull och rör samman väl. Låt stå i 6 timmar innan du häller på burk.

Vad är bäst?

Det beror på vad du föredrar. Tranbären i rårörd sylt kommer vara hårdare och mer som bär. Om du kokar sylt blir bären mjukar och konsistensen mer jämn. Båda delarna har sin fördelar och jag rekommenderar att du prövar båda alternativen och ser vad du tycker är godast.

Kokad sylt håller och kan lagras längre eftersom alla bakterier och svamsporer där under koket. Rårörda bär behöver ätas relativt snart efter de har tillagats.

Tranbärskaka

tranbärskaka
Tjock och tunn tranbärskaka.  Ingen av dessa kakor innehåller kardemumma men jag tycker att smaken blir bättre med kardemumma.

 

Detta är ett gott recept på en tranbärskaka. Tranbärenm bidrar med smak och gör kakan mer fuktig. Detta är ett bra recept för alla de som gillar russinkakor och olika typer av frukkakor.

Detta recept är baserat på ett recept som jag ursrpungligen hittade på Matkasse.se

Vad du behöver

 • 50 gram smör
 • 2 st ägg
 • 2,5 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk Kardemumma
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 2 dl färska tranbär eller 1 dl torkade

Så här gör du:

 1. Smörj och brö en form. Ställ den åt sidan.
 2. Förvärm ugnen till 175 grader.
 3. Börja med att smälta smöret i en panna och ställ det sedan att svalna.
 4. Kläck äggen i en metalbunke.
 5. Tillsätt socker till ägget och vispa tills deblir fluffigt.
 6. Tillsätt sakta vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Medan du vispar Om du vill vara säker på att inte få klumpar kan du sikta ner det.
 7. Tillsätt smöret i degen och blanda väl.
 8. Rör ner tranbären.
 9. Häll smeten i den bröade formen.
 10. Sätt in kakan i ugnen i ca 35 minuter. Mer om du använder en liten djup form. Mindre om du använder en bred grund form.
 11. Ta ut kakan ur ugnen och låsa den ur formen innan den svalnar. Det blir svårare att göra efter kakan har svalnat.
 12. Låt svalna.
 13. Njut.