Tranbärsjuice

Tranbär har länge används inom hälsokost då dom är hälsofrämjande och syrliga. Tanbär är röda, syrliga bär och kommer från samma växtfamilj som lingon och blåbär. Bären går att äta direkt i torkade form eller användas i juicer, sylt, gelé och liknande. Tranbär har många hälsofördelar och en av de mest använda området för tranbär och tranbärsjuice är för att motverka och behanda urinvägsinfektioner. Den vetenskapliga effekten för att motverka urinvägsinfektion ligger i att ämnet proantocyanidinerna i tranbären hindrar att de bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste i urinvägarna Att dricka tranbärsjuice vid urinvägsinfektion minskas tillväxten av E-colibakterier i urinröret. E-colibakterier är den bakterie som ligger bakom 80-90 procent av alla urinvägsinfektioner. Dessutom så skapas en sur miljö och ett surt phvärde i urinen som bakterierna inte trivs i. Får du ofta urinvägsinfektion kan du dricka 2- 4 glas tranbärsjuice om dagen för att förebygag infektion. För den som tycker det är för mycket att dricka flera glas med tranbärsjuice per dag kan äta tranbärspiller istället. De ger samma effekt som juicen.

Det finns många teorier om ifall tranbärsjuice mot urinvägsinfektion verkligen fungerar så bra som det påstås. För att testa detta har det bland annat gjorts en studie med tranbär i samband med urinvägsinfektioner. Studien innefattade 22 testpersoner och 22 kontrollpersoner alla med samma problem, ett frekvent återkommande av urinvägsinfektioner. Testgruppen fick dricka tranbärsjuice dagligen, medan kontrollgruppen inte fick använda någon behandling alls. Hela testet pågick under två månaders tid och efter avslutad testperiod jämfördes sedan symtomen med de två månader som passerat före testperioden.

Resultaten visade att testgruppen som druckit tranbärsjuice hade en markant minskning av frekvensen av urinvägsinfektionerna, med hela 73 %. Sju av testpersonerna blev ävn helt symptomfria efter de två passerade månaderna. medan tre personer fick fortsätta med medicinsk behandling. I kontrollgruppen som varit utan behandling hade frekvensen av urinvägsinfektionen bara minskat med 15 %, samt att ingen av kontrollpersonerna blev helt symptomfria och åtta personer fick gå vidare med en medicinsk behandling.

Den här studien visar på att det finns stora hälsofördelar med att dricka tranbärsjuice om man vill bota en urinvägsinfektion. Det framkom heller inga registrearde biverkningar utifrån vad studien visade.

Förrutom att bekämpa urinvägsingfektion har tranbär och tranbärsjuice en mängd andra hälsofördelar som är värda att lyfta fram:

  • Förebygger och läker infektioner i urinvägarna.
  • Har anticancerogena egenskaper.
  • Hjälper till att sänka LDL-kolesterolet och höja HDL-kolesterolet.
  • Lindrar magsår.
  • Minskar risken för sjukdomar i munhålan.
  • Bättre kolesterol.
  • Stabilare blodsocker.
  • Bättre hjärt och kärlhäsa.
  • Mer ork vid träning.
  • Minskad risk för impotens.

Tranbär är även mycket rikt på antioxidanter och polyfenoler som är de främsta hälsoeffekterna hos bäret. Förrutoom det innihåller även tranbär C-vitamin, B-vitaminer,järn, kalcium och fosfor.